درباره اسکن کف پا بیشتر بدانید...

اشتراک گذاری:

به دو صورت اسکن: 1- استاتیک(ایستا) 2-داینامیک(پویا) می باشد که توزیع وزن، فشار، و نوع قوس پا را در هر دو حالت نشان می دهد.

اسکن کف پا، کاربرد و فواید آن

اسکن از پا

از قدیم همواره گفته‌اند پا قلب دوم انسان است. از آنجایی که پا در حین ایستادن، راه رفتن یا دویدن همه وزن بدن را تحمل می‌کند و نقش مهمی در جذب ضربه‌های وارده به بدن دارد، تأثیر آن را در حفظ سلامت، هم‌پای قلب در نظر گرفته‌اند. اما پا به خصوص کف پا، همان‌طور که ضربه‌ها و فشارهای وارده به بدن را جذب می‌کند، معمولاً در معرض آسیب‌های زیادی قرار دارد. آسیب‌هایی که گاهی مواقع به‌ راحتی خود را نشان نمی‌دهند و برای تشخیص آن‌ها نیاز به اقداماتی مثل اسکن کف پا است.

اسکن پا میزان فشار وارد بر کف پا را از پاشنه تا نوک پا ثبت کرده، سپس داده‌هایی ارائه می‌دهد که با استفاده از آن‌ها می‌توان به رفع نقاط ضعف کف پا، طراحی کفش و کفی‌های طبی برای بیمار پرداخت. اسکن سه ‌بعدی کف پا یک راه عالی است تا به ‌راحتی نحوه راه رفتن بیمار و شکل عملکرد پاهایش مشاهده شود. در این مقاله از سایت کلینیک نیاوران به بررسی اینکه اسکن پا برای چیست و چگونه انجام می‌شود، می‌پردازیم.

اسکن کف پا چیست و چه کاربردی دارد؟

به لطف فناوری اسکن پا شما می‌توانید از تجربه مشاهده سه ‌بعدی کف پا برخوردار شوید. در فرایند اسکن پا شما روی یک صفحه اسکنر به صورت ثابت یا با گام‌های آهسته قرار می‌گیرید. سپس دستگاه اطلاعاتی را درباره‌ی ساختار پا و عملکرد آن به شما می‌دهد. اسکن سه‌بعدی پا با استفاده از پروژکتورهای لیزری و دوربین‌های فیلمبرداری، شکل پا و میزان فشار وارد بر هر نقطه از پا را با وضوح و سرعت بالا ثبت می‌کند. داده‌های سه‌بعدی به طور هم‌زمان در چند ثانیه از نواحی مختلف پا جمع‌آوری می‌شوند. سپس دستگاه آن‌ها را باهم ترکیب می‌کند.

اسکن پا

پزشکان برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شکل، اندازه، فشار و حرکت پا توصیه می‌کنند پاهای خود را حداقل سالی یک‌بار اسکن کنید. اسکن از پا همه چیزی را که می‌خواهید در مورد نوع قوس، پرونیشن یا چرخش، نقاط فشار، اندازه و حتی تجزیه و تحلیل راه رفتن خود بدانید، در اختیارتان می‌گذارد. به یاد داشته باشید که پاهای شما، پایه و اساس سلامت و تندرستی کلی بدن است. اسکن کف پا با ارائه تحلیلی دقیق از وضعیت کف پای شما می‌تواند کمک زیادی به حفظ سلامت آن کند. از جمله کاربردهای اسکن پا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مناطق دارای زخم احتمالی را در کف پا شناسایی می‌کند.
  • باعث کاهش فشار بر مناطق مشکل‌دار پا می‌شود.
  • کمک می‌کند پای دیابتی را مدیریت کنید.
  • اطلاعات مهمی درباره‌ی چرخه راه رفتن به پزشک می‌دهد.
  • به تشخیص اختلاف فشار کف پا، بین پای چپ و راست کمک می‌کند.
  • با استفاده از اطلاعات حاصل از اسکن پا می‌توان به بهبود تعادل، قدرت و تحمل وزن کمک کرد.
  • کمک می‌کند عدم تقارن را در مرحله موضع‌گیری تشخیص دهید.

اسکن کف پا چه چیزی را نشان می‌دهد

از آنجا که اسکن کف پا، کلیه نقاط و بخش‌های مرتبط با کف را تجزیه و تحلیل می‌کند، اطلاعات کاملی از مشکلات احتمالی کف پا و نحوه راه رفتن ارائه می‌دهد. به طور کلی اسکن کف پا می‌تواند موارد زیر را نشان دهد:

  • نقاط فشار و الگوی توزیع فشار در کف پا
  • شکل کف پا؛ ممکن است کف پای شما طبیعی، مستطیلی یا شکسته باشد.
  • نحوه‌ راه رفتن و مشکلات موجود در آن
  • نوع قوس کف پا

اسکن کف پا برای چه افرادی مناسب است

علاوه بر افرادی که برای حفظ سلامت خود و پیشگیری از بیماری‌های مرتبط با پا به اسکن کف پا می‌پردازند، برخی بیماران هم لازم است برای پی بردن به علت درد در کف پا و کمک به روند درمان بیماری، کف پای خود را اسکن کرده و اقدامات درمانی مرتبط با آن را انجام دهند. می‌توان گفت اسکن پا برای موارد زیر لازم است:

  • افرادی که به خار پاشنه مبتلا هستند.
  • افرادی که قوس کف پا در آن‌ها بسیار شدید است.
  • افرادی که صافی کف پا دارند.
  • افراد مبتلا به دیابت و نوروپاتی که با خطر زخم شدن پا مواجه هستند.
  • افرادی که به مدت طولانی در ناحیه پاشنه پا احساس درد دارند.
  • افرادی که درد مداوم در پا یا اندام‌های تحتانی دارند.
  • افرادی که دچار کمردردهای انتشاری به مفاصل پا هستند.
  • کودکان مبتلا به اوتیسم که در تعادل و راه رفتن مشکل دارند.
  • افراد مبتلا به بیماری‌های عصبی مثل پارکینسون یا فلج مغزی که در حفظ تعادل مشکل دارند.
  • افرادی که در طول شبانه‌روز زیاد می‌ایستند.
  • ورزشکارانی که قصد کاهش آسیب‌های پا و افزایش بهره‌وری عملکرد خود را دارند.
  • بررسی وضعیت قبل و بعد از عمل جراحی پا

انواع اسکن کف پا

در ابتدا بهتر است بدانید اسکنرهای کف پا به دو دسته فشاری و نوری تقسیم می‌شوند. اسکنر‌های نوری این قابلیت را دارند که با استفاده از نور، میزان تمرکز فشار را در هر ناحیه از کف پا به ‌صورت کاملاً دقیق مشخص کنند. اسکنرهای فشاری از یک صفحه با تعداد زیادی سنسور فشاری تشکیل شده است و می‌تواند الگوی فشار کف پا و میزان فشار در هر نقطه را در اختیار ما بگذارد. با استفاده از اسکنرهای فشاری می‌توان به دو روش داینامیک و استاتیک اسکن پا را انجام داد.

اسکن کف پا

اسکن سه بعدی کف پا با استفاده از اسکنر فشاری به دو نوع مختلف تقسیم می‌شود که عبارت است از اسکن استاتیک یا ثابت و اسکن داینامیک. در روش استاتیک، بیمار روی یک صفحه اسکن به صورت ثابت می‌ایستد و دستگاه میزان فشار موجود در هر ناحیه از پا را مشخص می‌کند. در روش داینامیک بیمار از روی یک صفحه اسکن به ‌آهستگی گام برمی‌دارد و عبور می‌کند. سپس دستگاه اطلاعاتی مانند شیوه‌ی راه رفتن، تمرکز فشار در نقاط مختلف پا هنگام راه رفتن بیمار و انحرافات خاص در مراحل مختلف راه رفتن را در اختیار پزشک می‌گذارد.



فواید اسکن کف پا

به‌ طورکلی اسکن کف پا این امکان را به شما می‌دهد تا از مشکلات احتمالی موجود در کف پای خود مطلع شوید و برای رفع آن‌ها اقدام کنید. این مشکلات از بروز هرگونه زخم یا شکستگی در کف پا تا وجود ناهنجاری‌های ساختاری مثل صافی کف پا را شامل می‌شود. تا قبل از ابداع روش اسکن کف پا، از شیوه قالب‌گیری سنتی برای تشخیص ناهنجاری‌های کف پا استفاده می‌شد. فارغ از این که اسکن پا اطلاعات بیشتر و کامل‌تری را نسبت به قالب‌گیری سنتی در اختیار می‌گذارد، مزیت‌های زیر را هم دارد:

راحتی انجام اسکن: بیمار باید در طول اسکن وضعیت ثابت خود را همیشه حفظ کند و کار سختی پیش رو ندارد.

استخراج و پردازش سریع داده‌ها: امروزه مراحل ثبت اطلاعات پا به یک فرایند کوتاه تبدیل شده که باعث راحتی بیمار و صرفه‌جویی در وقت تکنسین می‌شود.

حداکثر دقت در هر اندازه‌گیری پا: تصویر واضح و اندازه‌های دقیق پا، مدل‌سازی صحیح کفش و ماندگاری آن را تضمین می‌کند.

نحوه انجام اسکن کف پا

نحوه‌ی تهیه اسکن به این صورت است که فرد در حالت نشسته یا ایستاده بر روی اسکنر قرار می‌گیرد. انجام اسکن حدود ۱۵ دقیقه طول می‌کشد. برای تهیه اسکن از کف پا، بسته به هدف تهیه اسکن، از اسکنرهای مختلفی استفاده می‌شود. برخی از اسکنرها در دو حالت ایستاده و حالت استراحت می‌توانند کف پا را آنالیز کنند. سپس تصاویر را با هم تلفیق می‌کنند و یک تصویر جامع و کامل از ساختار، عملکرد و نقاط فشاری کف پا در اختیار پزشک قرار می‌دهند. پزشک با استفاده از این اطلاعات بهترین اقدامات را بسته به نوع مشکل شما انجام می‌دهد.

جمع‌بندی

اسکن پا یک فناوری جدید و بسیار کاربردی است. اسکن پا این امکان را به شما می‌دهد کفشی داشته باشید که مخصوص شکل و ابعاد پای شما طراحی شده است. علاوه بر این می‌توانید از نقاط ضعف کف پایتان باخبر شوید و برای اصلاح آن اقدام کنید. همان‌طور که گفته شد به دلیل اهمیت سلامت پا و تأثیری که بر سلامت عمومی بدن دارد، پزشکان توصیه می‌کنند سالانه یک‌بار فوت اسکن پا را انجام دهید.

تاریخ نوشته: 22 مهر 1403
زمان مطالعه: 8 دقیقه
دیگر خدمات
عضو مصنوعی میباشد که شامل پروتزهای اندام فوقوانی (دست و..) پروتزهای اندام تحتانی (قطع عضو...
وسایل کمکی شامل انواع اسپیلنت و بریس ها می باشد. ارتوز یا بریس چیست؟ طراحی...
درد صبحگاهی پاشنه باعث میشود فرد قادر به وزن گذاری نباشد و نیز درد پس...
عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبرنامه، آدرس ایمیل خود را وارد کنید.

دریافت نوبت

تومان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *